Protein Tozu

Vücudun en önemli yapı taşlarından olan ve yaşamsal fonksiyonların devamı için gerekli olan protein; kas oluşumu ve doku onarımını desteklemek, kilo yönetimine yardımcı olmak gibi birçok fayda sağlamaktadır. Protein tozu, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlamak amacıyla kullanılan yüksek oranda protein içeren besin takviyesidir. Peynir altı suyu (whey), süt proteini(kazein), bezelye, pirinç, soya, yumurta gibi çeşitli protein kaynaklarından elde edilebilir.


Protein Tozu Nedir?

Protein tozu, yüksek oranda protein içeren besin takviyesidir. Doğrudan tüm gıda kaynaklarından gelse de, kendileri tam gıda değildir. Çeşitli işleme yöntemleriyle gıdanın protein bileşeninin çıkarılmasıyla oluşturulurlar. Protein tozunun birçok çeşitleri bulunmaktadır. İlk akla gelen Whey protein yani peynir altı suyudur. Diğer iki önemli protein tozu çeşidi ise izole protein ve kazein protein olarak sıralanabilir.

Protein Tozu Çeşitleri Nelerdir?

Peynir altı suyu diğer bilinen adıyla whey protein tozu, hızlı sindirilen bir proteindir. İçeriğindeki amino asit miktarı açısından oldukça zengindir ve vücudun en kolay sindirebildiği protein tozu çeşitleri arasındadır. Toparlama açısından antrenman öncesinde ve sonrasında kullanılması tavsiye edilebilir. Peynir altı suyu, kesilip süzüldükten sonra sütten arta kalan ve peynir yapım sürecinin bir yan ürünü olan sıvıdır. Peynir altı suyu protein tozu, bulunabilirliği, maliyeti ve etkinliği nedeniyle dünyadaki en popüler sporcu beslenme ürünlerinden biridir. Tüketilen peynir altı suyu hızla sindirilir, daha sonra sindirim sisteminiz tarafından emilir.
Peynir altı suyu protein tozu dört formda bulunur: konsantre, izole, hidrolizat ve doğal. Bazı peynir altı suyu ürünleri, yalnızca bir tür protein kullanır. Diğer ürünler, yine ürünün önerilen kullanımına bağlı olarak veya üretim maliyetlerini azaltmak için kazein veya soya gibi diğer protein kaynaklarının yanı sıra farklı peynir altı suyu kombinasyonları içerir.

İzole protein ise whey protein ile aynı protein çeşidi olsada temel farkları bulunuyor. Basitçe söylemek gerekirse, bu proteinlerin her ikisi de bir süzme işleminden geçer ve izolat daha yoğun bir işleme tabi tutulur. Bu, izolatın yüksek protein içeriğini korurken konsantreden daha düşük kalori, karbonhidrat ve yağ içermesine izin verir. Aynı zamanda daha düşük bir laktoz içeriğine sahiptir, bu nedenle süt ürünlerinden kaçınanlar için tercih edilen proteindir. Ancak bu, konsantrenin sizin için doğru seçim olmadığı anlamına gelmez.

Kazein proteini, süt ürünlerinde bulunan ana protein türüdür ve inek sütünün protein içeriğinin yaklaşık %80'ini oluşturur. Vücudumuzun çalışması için gerekli olan tüm temel amino asitleri içeren eksiksiz bir proteindir. En saf haliyle kazein, tadı olmayan beyaz renkli bir katıdır. Süt proteini vücudunuz tarafından emilir ve onu mükemmel bir egzersiz sonrası protein kaynağı haline getirirken, kan dolaşımınıza yavaş ve sürekli bir amino asit salınımı sağlamak için kazeini birkaç saat içinde çok daha yavaş parçalayıp sindirirsiniz. Kazeinin yavaş salınan sindirimi, vücudunuz antrenmanın etkilerinden kurtulurken, özellikle gece boyunca amino asitleri kaslarınıza yavaş sindirilmesini sağlamak için mükemmel bir protein kaynağı yapar.

Anne sütü %40 kazein ve %60 peynir altı suyundan oluşurken, inek sütü proteini %80 kazein ve %20 peynir altı suyundan oluşur. Kalsiyum ve fosfor için kazein bağlar beri süt bu hayati minerallerin iyi bir kaynağıdır.

Soya proteini ise, tüm esansiyel amino asitleri içeren bitki kaynağından biri olan soya, soyulur ve un halinde kurutulur, daha sonra konsantre edilir veya toz halinde izole edilir. Vejetaryen sporcular için tercih edilebilir bir protein kaynağıdır. Soya gıdaları doğal olarak kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı düşüktür.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Protein tozu oldukça popüler bir besin takviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle peynir altı suyu, kazein veya bitki bazlı alternatiflerden yapılan, giderek daha önem kazanan bir takviyedir. Protein, kemik, kas ve derinin yapı taşlarından biridir. Vücudun hormonları, enzimleri ve diğer kimyasalları üretmesi için ona ihtiyacı vardır.

Protein Tozuna İhtiyacım Var mı?

Protein Tozu, günlük hedeflerinize ulaşmanızı sağlamanın kullanışlı bir yolu olabilir. Ağırlık, kardiyo veya dayanıklılık antrenmanına dayalı herhangi bir egzersiz programı uyguluyorsanız, vücudunuz günde belli miktarda proteine ihtiyaç duyabilir. Toz protein, günlük protein ihtiyacınızı karşılamanın hızlı ve kolay bir yolunu sunar.

Protein Tozu Nasıl Kullanılır?

Protein tozu, antrenman yapanlar için harika bir takviyedir. Suyla içilebildiği gibi süt veya hindistan cevizi suyu gibi aromalı sıvılarla karıştırıp sağlıklı bir meyveli smoothie hazırlanarak tüketilebilir. Başka bir seçenek olarak Whey protein tozunu yoğurt ve çeşitli meyve ile de karıştırabilirsiniz. Kahvaltı öğününde yumurtaya ilave ederek harika omletler hazırlayabilir hatta yemeklerinizde veya tatlılarınızda ek malzeme olarak kullanabilirsiniz.

Ne Kadar Protein Tozu Kullanmalıyım?

Çoğu protein tozu için servis önerileri tipik olarak 30g civarındadır. Bu oran kişinin kilosuna göre değişiklik göstermekle birlikte günlük protein ihtiyacı sporcular için çok daha fazla olabilmektedir. Günde birer ölçek antrenman öncesi ve sonrası alınması önerilmektedir. En iyi sonuçları alabilmeniz için düzenli kullanım şarttır.

Protein Tozunu Ne Zaman Kullanmalıyım?

Antrenmandan sonra protein tozu tüketmenin en etkili zamanı çünkü kaslarınızın buna en çok ihtiyacı olduğu zamandır. Antrenman seansınızı bitirdikten sonra 30 dakika içinde su veya sütle karıştırılmış bir peynir altı suyu proteini tüketilmesi önerilmektedir.

Protein Tozunda Başka Neler Var?

Birçok protein tozu, performansı ve toparlanmayı desteklemek veya geliştirmek için tasarlanmış spor beslenme dünyasından ek bileşenler içerir. İşte anahtar bileşikler.

  • BCAA: Esansiyel amino asitlerdir, yani vücutta yapılmazlar, ancak insan kas dokusunda bulunan proteinin üçte birinden fazlasını oluştururlar. BCAA'lar kan dolaşımına hızla girer, karaciğerdeki yıkımı atlar ve aktif kaslar tarafından kolayca emilir.
  • L-Glutamine: Protein yapı taşı olan ve vücudunuzun büyük ölçüde ihtiyaç duyduğu vücuttaki en bol amino asittir. İskelet kaslarının yaklaşık yüzde 60'ı glutaminden oluşur ve bu amino asidi takviye etmek protein sentezine yardımcı olur.
  • Enzimler: Enzimler veya probiyotikler, daha iyi sindirim ve besin emilimi için midenizin belirli bileşikleri parçalamasına yardımcı olur.

Belirli bir beslenme şekline sahip kişiler için seçilecek protein tozu da fark edebilmektedir. Örneğin vegan iseniz, süt ürünü olmayan bir protein tozu bulmanız gerekiyor ve ne mutlu ki, bunları elde etmek artık her zamankinden çok daha kolay. Vejetaryen iseniz, çoğu seçenek uygun olacaktır, ancak her ürünün beslenme bilgilerini kontrol etmenizde fayda vardır. Başka bir uzman kontrolündeyseniz ve kısıtlı diyet uyguluyorsanız veya alerjiniz varsa, herhangi bir gıdada olduğu gibi, tüketmeniz için uygun olduğundan emin olmak için her ürünü ayrı ayrı kontrol etmeniz gerekir ve doktorunuza danışmanızı öneririz.

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password