Beta Alanin
Son yıllarda beta-alanin, en popüler spor beslenme bileşenlerinden biri haline geldi. Toz halinde ürünler sunulduğu gibi tüketim kolaylığı sağlayan tablet formdaki beta-alanine takviyeleri de kişilerin kullanımına sunuluyor.
Beta Alanine Nedir ve Nasıl Çalışır?
Vücutta doğal olarak üretilen beta alanin, esansiyel olmayan ve karaciğerlerde endojen olarak üretilen bir amino asittir. Kendi başına ergojenik özellikleri sınırlayıcıdır ancak karnosin üretimine yardımcı olur. Bununla birlikte karnosin sentezinin hız sınırlayıcısı olarak tanımlanır. Bu yüksek yoğunluklu egzersizde kas dayanıklılığında rol oynayan bir bileşiktir. Vücutta kasları etkileyebilecek diğer kimyasallara dönüştürülür. Bununla birlikte, ek formda da mevcuttur. Ana işlevlerinden biri kas karnosin seviyelerini arttırmaktır. Karnosin, kas dokusundaki asitliği tamponlamaya yardımcı olur dolayısıyla kaslardaki laktik asit birikimini azaltmaya yardımcı olur. Bu asitlik genelikle yüksek yoğunluklu egzersizle ortaya çıkar.
Beta-alanine yutulduğunda, vücutta asit tamponu görevi gören karnosin molekülüne dönüşür. Karnosin hücrelerde depolanır ve pH'daki düşüşlere yanıt olarak salınır. Artan karnosin depoları, pH'ta diyet kaynaklı düşüşlere karşı koruma sağlayabilir (örneğin, ketozdaki keton üretiminden kaynaklanabilir) ve ayrıca egzersize bağlı laktik asit üretiminden koruma sağlayabilir.
Yiyeceklerden Beta-Alanin Alınabilinir Mi ?
Vücutta doğal olarak üretilen veya dışarıdan alınabilecek ek takviyelerin dışında beta alanin, bazı besin kaynaklarından da alınabilir. Bu besinleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Et
- Balık
- Kümes hayvanları (özellikle tavuk göğsünde bulunan beyaz et)
Dolayısıyla vegan veya vejetaryen bireylerde gıdalardan yeterli miktarda alınamadığından dolayı takviye gıda ihtiyacı daha fazla oluşabilmektedir.
Beta Alanin Kullanımı Ne Zaman ve Nasıl Olmalı?
Çoğu çalışma günde 1,5 ila 6 gram alınabileceğini göstermektedir. Genellikle antrenman öncesinde beta alanin takviyesi alınması önerilmektedir. Sporcular için bu doz, günde 6.4 grama kadar düşünülebilir. Yine de bu miktarı bir kerede almanız önerilmez. Bunun yerine, onu dört adet 1,6 gram doza bölün. Her küçük doz arasında en az üç saat bekleyin.
Bunun nedeni bir seferde büyük dozlarda beta-alanine alımı, parestezi adı verilen bir karıncalanma hissine neden olabilir. Neden karıncalanma yaptığı çok merak edilen sorulardan biri olmakla birlikte zararsız bir yan etkidir. Kızarma, cildin tahriş ve dikenli hissettiği bir reaksiyondur. Daha küçük dozlara bölmek ve zaman içinde ara vermek bu tür tepkileri azaltabilir. Antrenman öncesi ve sonrası şeklinde bölerek de tüketebilirsiniz.