Balık Yağı & Omega
Balık yağı, omega-3 yağ asitlerinin besin kaynağıdır. Omega-3 ise, vücudun kendi kendine yapamadığı bir besin türü olan çoklu doymamış yağ asidi olmakla birlikte beyin, göz ve kalp sağlığını geliştirmede de önemli rolü bulunmaktadır. Bu kadar özel olmasının ve takviye ile desteklenmesinin sebeplerden biri de budur.
İki anahtar omega 3 yağ asidi dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asittir (EPA). Somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar bu asitler açısından zengindir.
Bazı bitkiler de vücudun DHA ve EPA'ya dönüştürebildiği başka bir omega-3 yağ asidi, alfa-linolenik asit türü bakımından zengindir. ALA bakımından zengin sayılabilecek en iyi kaynaklar keten tohumu, chia tohumu, kabak çekirdeği, ceviz ve kanola yağıdır.
Balık Yağı Ne İşe Yarar?
Fish oil, mükemmel bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Vücut kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok fonksiyon için balık yağına ihtiyaç duymaktadır. Omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonunda, normal büyüme ve gelişmede ve iltihaplanmada önemli roller oynamakla birlikte göz ve kalp sağlığını geliştirmede de iyi gelmektedir.
Yapılan araştırmalar, bu yağ asitlerinin cilt sağlığını ve ayrıca egzama ve akne gibi belirli cilt koşullarını iyileştirebilmek gibi çeşitli faydaları da olduğunu öne sürmektedir. Ancak bu, yüksek doz almanın daha iyi sağlık ve hastalık önleme anlamına geldiği anlamına gelmemektedir.
Balık tüketimi yeterli olmayan bireyler başta olmak üzere çocuklar, yetişkinler ve tüm yaş grupları tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Alerji, aspirin ve benzeri kan inceltici ilaç kullanımı veya hamilelik durumlarında bir hekime danışarak kullanılması tavsiye edilir.
Balık Yağı Hapı Nasıl Kullanılır?
İnsanlar balık yağını çeşitli şekillerde kullanırlar, ancak en kolay seçenek genellikle balık yağı takviyesi almaktır. Fish oil güçlü bir tada ve keskin bir kokuya sahiptir, bu nedenle yağ olarak kullanılması her zaman uygun olmayabilir. Kapsül formundaki balık yağı hapları daha kolay alınmasına yardımcı olur. Çocuklar için şurup formuna getirilmiş seçenekler bulabileceğiniz gibi yetişkinler için balık yağı genellikle kapsül formunda tercih edilmektedir.
Özellikle EPA ve DHA olmak üzere vücuda alınması önerilen omega 3 miktarı yaklaşık 1000 miligram (mg) şeklindedir. Bu anlamda DHA ve EPA değerleri yüksek balık yağı seçenekleri tercih edilmelidir. Günde kaç tane balık yağı hapı içilmesi gerektiğine karar verirken etikette belirtilen porsiyona uymak veya doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmak en doğrusudur.
Fish oil, diyet, egzersiz ve kilo kontrolünü de içeren eksiksiz bir tedavi programının yalnızca bir parçasıdır. Balık yağı kullanımı önerilenden daha fazla veya daha az miktarlarda ya da daha uzun süre kullanılmaması önerilmektedir.
Nem ve ısıdan uzakta oda sıcaklığında saklamak ve dondurmadan kullanılması önerilmektedir.
Omega 3 Faydaları ve Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Omega-3 yağ asitleri, zihin ve vücut için bir dizi temel sağlık yararı ile birlikte gelen, diyetimiz yoluyla aldığımız sağlıklı yağlardır. Omega-3 yağ asidi eksikliğinin bazı olası belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Yorgunluk
- Zayıf hafıza
- Kuru cilt
- Eklem ağrısı
- Uykusuzluk
- Kırılgan tırnaklar
- Konsantrasyon güçlüğü
- Görme sorunları
- Ruh hali değişiklikleri
- Obezite
Omega 3 İçeren Besinler
Omega-3 vücutta üretilemezler bu sebeple gıdalardan elde edilir. Kimyasal yapıları nedeniyle EPA ve DHA'lar bazen uzun zincirli omega-3'ler olarak da adlandırılır. Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri, belli tür balıklar, sebzeler ve bazı bitki kaynaklarından elde edilen yağlarda bulunur. Başka bir Omega-3 olan alfa-linolenik asit (ALA), tohumlar, bazı kabuklu yemişler, soya fasulyesi ve bitkisel yağlarla birlikte ayrıca chia tohumları ve kara ceviz gibi bazı diğer bitkisel kaynaklı gıdalarda da bulunur. Bu yağ asitleri vücut tarafından yapılmaz ve diyetle tüketilmelidir veya balık yağı hapı olarak desteklenmelidir. Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri, vücudun trigliserit üretimini azaltarak çalışır.