Arjinin

Arjinin, vücutta protein oluşturmayı destekleyen çok yönlü bir amino asit olup, popüler spor takviyelerinden biridir. Kas inşası ve dokunun yeniden inşası için kullanılan protein oluşturma sürecine katkıda bulunmanın yanı sıra, L-arginin aynı zamanda nitrik oksit salgılayarak kan dolaşımını genişletebilir. Bu amino asit, poliaminler, prolin, glutamat, kreatin, agmatin ve üre sentezi gibi birçok önemli görevde de rol oynar. Antrenman öncesi performansa katkı sağlayabilecek L-arginin, birçok pre-workout ürününde bulunabilir. Arjinin, hayvansal proteinlerde bulunan kırmızı et, tavuk ve süt ürünleri gibi kaynakların yanı sıra bitki bazlı proteinlerde de mevcuttur. Ancak, bazı durumlarda vücut, ihtiyaçları karşılamak için yeterli arjinin üretme veya tüketme yeteneğini aşabilir, bu nedenle takviye gerekebilir.


Arjinin Nedir ve Ne İşe Yarar?

Arjinin vücudun protein oluşturmasına yardımcı olan metabolik olarak en çok yönlü amino asitlerden ve popüler spor takviyelerinden biridir. Vücut, kas inşa etmeye ve dokuyu yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için proteini kullanabilir. Protein oluşturmaya ek olarak, l-arginine kanda nitrik oksit salgılar. Bu da kan dolaşımındaki kan damarlarını genişleterek belirli dolaşım koşullarına yardımcı olabilir.

Nitrik oksit sentezindeki rolüne ek olarak , arginine, poliaminler , prolin , glutamat, kreatin , agmatin ve üre sentezi için bir öncü görevi görür ve bağışıklık sisteminizin sağlığı ve işleyişi için gereklidir. L-Arjinin aynı zamanda vücudun düzgün çalışması için ihtiyacı olan birçok amino asitten biridir ve kan dolaşımındaki etkisi ile birlikte göz önünde bulundurulduğunda antrenman öncesinde performansa katkı sağlaması için tercih edilebilmektedir. Dolayısıyla birçok pre-workout ürününün içinde de bulunmaktadır.

Diğer amino asitler gibi arjinin de protein yapımında rol oynar. Normal şartlar altında bir kişinin vücudu doğal olarak L-arginin üretir. İnsanlar ayrıca düzenli beslenmelerinin bir parçası olarak kırmızı et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi arjinin içeren besinlerden, vücudun gerekli kaynaklarını yenilemesine yardımcı olacak düşük miktarda ihtiyaçlarını alırlar. L-arjinin çeşitli şekillerde üretilir. Vücut proteinlerinin parçalanması yoluyla amino asit sitrülinden sentezlenebilir veya günlük beslenme düzeninde protein alımı yoluyla elde edilebilir.

L-arginin için en iyi doğal kaynak, protein içeriği yüksek besinlerdir. Bazı insanlar için kırmızı et (sığır eti), tavuk ve hindi göğsü, ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinler arjininin birincil kaynağıdır.

Et ve hayvansal gıda tüketmeyen bireyler için L-arjinin içeren bitki bazlı proteinler arasında mercimek, nohut, yer fıstığı, kabak çekirdeği ve soya fasulyesi bulunur. İhtiyaçlarını karşılamak için yetersiz miktarda L-arginin alan kişiler, diyetlerini protein açısından zengin yiyecekleri içerecek şekilde değiştirmek isteyebilirler. Bu durumda arjinin takviyesine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Bazı durumlarda kişi, L-arginin ihtiyacı, vücudun onu doğal olarak üretme veya tüketme yeteneğini aşabildiği durumlarla karşı karşıya gelebilir. Bu genellikle ileriki yaşlarda olan yetişkinler veya belirli tıbbi durumları olan kişiler için geçerli olabilmektedir. Bu durumlarda, gıda tüketimi tek başına bir kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli arjinin sağlamayabilir. Toz veya likit formdaki l-arginine çeşitlerinden birini kullanma gereksinimi doğabilmektedir. Sağlık açısından kullanacak kişiye uygun olup olmadığı ve kişinin hangi miktarda arjinin kullanımına ihtiyaç duyduğu gibi detaylar mutlaka uzman bir doktorla görüşülerek planlanmalıdır.

L-Arginin Neden Kullanılır?

L-arginin takviyeleri sporcular ve yüksek tansiyon gibi belirli tıbbi durumları olanlar da dahil olmak üzere birçok popülasyon tarafından çeşitli nedenlerle kullanılabilir. Ayrıca klinik ortamda kritik hastaları veya yaraları olanları tedavi etmek için doktorlar tarafından tercih edilebilmektedir.

Araştırmalar, L-argininin ek olarak kullanıldığında çeşitli potansiyel faydalar sunabileceğini göstermiştir.

Tavsiye Edilen Arginine Kullanım Miktarı Ne Kadar?

Standart bir arginin dozu bulunmamakla birlikte bazı çalışmalar, farklı koşullar için farklı miktarlar kullanıldığını gösteriyor. Daha düşük ve daha yüksek dozlar da çalışılmış olmasına rağmen, yaygın bir dozaj günde üç kez 2 ila 3 gram olarak düşünülebilir. Bazı durumlarda doktorlar ek arginin önerebilmektedir. Yetersiz protein beslenmesi, yanıklar, enfeksiyonlar, hızlı büyüme ve diğer rahatsızlıkları olan kişiler arginin takviyesinden yararlanabilir. Arjinin kullanımının ne kadar olması gerektiği ile ilgili mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password