- Sağlık
- 1845 görüntülenme
Zerdeçal, Turmeric olarak da bilinen yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanan çok uzun tıbbi kullanım geçmişine sahip bir bitkidir. Parlak sarı rengi nedeniyle, zerdeçal Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı olan Güneydoğu Asya'da zerdeçal sadece ana baharat olarak değil, aynı zamanda dini törenlerde de bir bileşen olarak kullanılırdı. Modern tıpta ise zerdeçalın önemi son 25 yıl içinde fark edilmeye başlanmıştır. Zerdeçal genellikle kurutulur, öğütülür ve yemeklerin lezzetini, rengini, besin değerini arttırmak için kullanılan zengin bir baharat haline getirilir.
Curcumin Nedir?
Adı çoğunlukla zerdeçal ile birlikte anılan curcumin, zerdeçalın ana etken maddesidir. Curcumin baharat zerdeçal içinde bulunan ve doğal olarak oluşan bir kimyasal bileşiktir. Zerdeçal , zencefil ailesinin çiçekli bir bitkisi olan Curcuma Longa rizomlarından türetilir. Curcumin, zerdeçalda bulunan üç curcuminoidden biridir, diğer ikisi desmetoksikürümin ve bis-desmetoksikürümin olarak adlandırılmaktadır. Bunlardan curcumin sağlığa en faydalı olanıdır diyebiliriz. Ayrıca curcumin Anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Zerdeçal ( Curcumin ) Faydaları Nelerdir?
Zerdeçal ve curcumin, birçok sağlık yararı sağlayan tıbbi özelliklere sahiptir Zerdeçal ve kurkuminin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici faydasının yanı sıra bazı çalışmalar kalp hastalığı, osteoartrit ve obezite olan insanlara fayda sağlayabileceklerini göstermektedir.
Hem zerdeçalın hem de curcuminin faydalar gösterdiği bazı alanlar şunlardır:
- Osteoartrit: Curcumin bileşiklerinin iltihap belirtilerini azalttığı ve semptomlarını hafiflettiği belirtilmektedir.
- Obezite:Zerdeçal tozunun öğünlerde kullanıldığında vücut yağının düzenlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
- Kalp hastalıkları:Zerdeçal ve kurkumin, LDL kolesterol ve trigliseritleri azaltmasına bağlı olarak kalp hastalığı riskini düşürebilmektedir.
- Diyabet tedavisi:Kan şekeri metabolizmasını iyileştirebilir ve diyabetin vücut üzerindeki etkilerini azaltıcı özelliği bulunur.
- Karaciğer rahatsızlıkları:Bir laboratuvar çalışması, zerdeçal özütünün ve curcuminin zararlı oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olarak kronik karaciğer hasarına karşı koruyucu olduğunu bulmuştur.
- Kanser hastalıkları:Araştırmalar henüz erken aşamalarında olmasına rağmen kolon ve diğer kanser hücrelerinin aktivitesini azaltabilmektedir.
- Antibakteriyel özelliğinden dolayı zerdeçal ve curcumin güçlü antibakteriyel etkilere sahiptir. Hastalığa neden olan birçok bakterinin büyümesini azaltabilirler .
- Ağrı Kesici: Çalışmalar zerdeçalın ağrı kesici özelliğini kabul etmektedir. Zerdeçal kullanımı artrit yani eklem ağrısını hafifletici etkisiyle de oldukça popülerdir.
Zerdaçal, henüz araştırma aşamasında olmakla birlikte yaşlandıkça beynimizi de koruduğu, Parkinson hastalığının tedavisinde umut vaat ettiği söylenmektedir. Benzer şekilde başka bir çalışma, zerdeçalın tümör hücrelerinin büyümesini baskılamada tek başına curcuminden daha iyi olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, zerdeçal curcumin içerdiğinden, zerdeçalın diğer sağlık koşulları söz konusu olduğunda curcuminden daha iyi olup olmadığını belirlemek zordur.Her birinin etkilerini doğrudan karşılaştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Curcumin yan etkileri nedir? Bağırsak rahatsızlığı, ishal ve bulantı gibi bazı rahatsızlara sebep olabilmektedir. Araştırmalar günde 1-6 gram kurkumin içeren zerdeçal veya curcumin takviyelerinin faydalı olabileceğini göstermektedir. Yüksek dozlarda, sindirim yan etkileri olabilir. Bazı çalışmalar zerdeçalın demir emilimini bozabileceğini ve anemi semptomlarına katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Curcumin (Zerdeçal) Nasıl Kullanılır?
Genelde toz zerdaçal halinde kullanılmadır. Çaya ilave edilebilir, meyve suyu, süt veya yoğurda karıştırılarak tüketilebilir. Zerdeçal karabiber ile karıştırılarak tüketilmesi de ayrıca önerilmektedir. Bunun nedeni, tek başına kullanıldığında, curcuminin insan vücudunda etkili bir şekilde kullanılamamasıdır. Karabiberde bulunan aktif bir bileşen olan piper, curcuminin vücudunuzda kolayca emilebilmesi için daha biyoyararlanmaya yardımcı olur. Curcumin emilimini önleyen bazı sindirim enzimlerinin çalışmasını engeller.
Ancak bunları tüketmeye karar vermeden önce doktorunuza danışmanızı öneririz. Her zaman en iyi besinleri kaynaktan taze olarak elde etmek en iyisidir.