- Sağlık
- 1686 görüntülenme
Testosteron hormonu, esasında testislerde üretilir ve yumurtalıklar ile adrenal kortekste erkek ikincil cinsel özelliklerin gelişimi ile ilgilidir. Aslında halk arasında erkeklik hormonu adı ile bilinir ve erkeklerin yanı sıra kadınlarda da az miktarda bu hormon mevcuttur. İşlevine baktığımızda ise tüm fiziksel aktivitelerde, özellikle kas gücü gerektiren, enerjiye ihtiyaç duyulan her durumda Testosteron ile karşılaşıyoruz. Kısaca Testosteron nedir, bu hormonun işlevi nedir açıklayacak olursak, bu bilgiler ile başlayabiliriz. Diğer taraftan bu konunun bir de vücut geliştirme ve spor boyutu var. Şöyle ki; belli dönemlerde kas büyümesi ya da yağ kaybı gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Ancak bu durumda normal testosteron değerleri ile fitness ya da vücut geliştirme hedeflerinize ulaşmanız mümkün değildir. Doğal testosteron seviyesi yukarılara çekilerek, daha yüksek performans ve hızla hedeflere ulaşmak mümkün olabilir. Bu sebeple de bu konuda en çok sorulanlardan biri Testosteron nasıl artar oluyor. Hızla bu sorunun cevaplarına bir göz atalım ve antrenmanlarımızı da buna göre destekleyip, planlayalım.
Testosteron düşüklüğü ile karşı karşıya olunduğunda, ilk ve en pratik uygulama yüksek protein içeriğine sahip, orta yağlı ama düşük karbonhidratlı bir beslenme düzenidir. Bu şekilde beslenerek yapacağınız ağır egzersizler, size yükselen değerler sunacaktır. Ancak bu aşamada antrenman döngüsüne dikkat etmek gerekir. Hatta bu testosteron eksikliği söz konusu olduğunda son derece önemlidir. Çünkü squat ve benzeri ağır hareketlerin yoğun tekrarı, vücudumuzda bulunan testosteron hormonunun aşırı tüketilmesini de beraberinde getirebilir. Bunun yerinde daha dengeli bir antrenman programı yapılmalıdır ve bu şekilde kas gelişiminin olumlu gelişimi gözlemlenmelidir.
Antrenman süresi de yine önemli bir konu. Antrenman süresinin 1 saati aşmaması önerilir. Bu şekilde aşırı hormon tüketiminin de önüne geçilebilir. Yani buna bağlı olarak da testosteron arttırma mümkün olmaktadır. Doymuş yağ tüketimi ise hormonun artışının yanı sıra farklı avantajları da beraberinde getiriyor. Sağlıklı kemiklere sahip olabilir, beyin sağlığımızı destekleyebilir, ciğerlerimizi koruyabilir, bağışıklığımızı kuvvetlendirirken doğru sinir sinyallemesi de desteklenebilir. Tüm bunlar doymuş yağ tüketimi ile mümkündür. Yani tereyağı, hindistancevizi yağı ve kırmızı et gibi besinler. Güneş ise bu aşamada belki de hiç akla gelmeyen ama total testosteron oranını artırıcı olan bir etkendir. Güneş vücudumuza D vitamini kazandıracaktır ve D vitamini de vücudumuz için bir tetikleyici olacak daha fazla erkeklik hormonu üretmemizi sağlayacaktır.
Hormon testi ise bu tür bir eksikliğin olup olmadığını anlamak için son derece yeterli olan basit bir yöntemdir. Eğer ihtiyaç söz konusuysa, yukarıda bahsettiğimiz tüm önerileri uygulayabilir ve olumlu etkilerini görebilirsiniz. Diğer taraftan yapabilecekleriniz bunlar ile sınırlı değil. Bunun dışında bir alternatif olarak testosteron ilacı ya da testosteron hapı olarak isimlendirilen ürünler karşımıza çıkıyor. Bunlar özellikle sporcuların tercih ettiği, faylarını da gözlemlediği alternatiflerdir. Kas gelişimini olumlu yönde etkileyecek olan bu ürünler ile birlikte beslenmenize multivitaminleri de dahil edebilirsiniz. Bahsettiğimiz supplementler, vücut gelişiminiz için sandığınızdan çok daha önemli olabilir. Çünkü bu hormonun düşük seviyelerde olması, tüm yoğun antrenmanlarınıza karşın, hak ettiğiniz verimi alamamanız durumunu ortaya çıkarır. Yani istediğiniz hacme ulaşamaz, zamanınızı boşa harcadığınızı hissedersiniz. Bunu yaşamamak için ise hormon düzeylerini kontrol ettirmeli ve gerekiyorsa, supplementler ile bu durumu normal düzeye çekmelisiniz. Bu aşamadan sonra kas kazanımınızın artışı göz kamaştıracak, antrenmanlarınıza harcadığınız her bir dakikanın karşılığını görebileceksiniz. Sizce de bu harika değil mi? Doğru durumda, doğru takviye gıdayı almak yeterli.