Sepet
Sepetinizde ürün bulunmuyor
- Sağlık
- 1158 görüntülenme
Sağlıklı bir yaşam sürmek, güçlü bir bağışıklık sistemi ile mümkündür. Bağışıklık sistemini güçlendiren kriterler ise farklı dinamiklere dayalıdır. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stresten uzak bir yaşam bu kriterler arasında yer alır. Özellikle spor ve egzersiz, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Hasta olmamak, mevsim geçişlerinden etkilenmemek ve metabolizmayı korumak için düzenli spor yapmak gerekir. Peki egzersiz yapmanın bağışıklığa etkileri nelerdir? İşte sporun bağışıklık sistemini güçlendirme nedenleri...
- Spor, hastalıklara karşı kullanılabilecek en güçlü silahlardan biridir. Düzenli egzersiz yapmak, üst solunum yolu enfeksiyonları dÇhil olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanma riskini düşürür.
- Son yıllarda yapılan araştırmalar düzenli spor yapmanın vücuttaki zararlı bakterileri yok eden hücre sayısını artırdığını ortaya koymuştur. Düzenli spor yapmak, bağışıklık sistemini destekleme özelliğine sahiptir.
- Yukarıda bahsedilen durum, egzersizden sonra yaklaşık üç saat boyunca devam eder. Virüs ve bakterileri öldüren hücrelerin kandaki oranı artış gösterir. Bu faydalı etkiyi kalıcı kılmak ise sadece düzenli spor yapmak ile mümkündür.
- Hareketsiz bir yaşam kalp hastalıkları, tansiyon, kemik erimesi, diyabet, stres, depresyon ve benzer pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarır. Düzenli spor yapmak ise bu hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
- Orta düzeyde ve sürekli olarak yapılan egzersizler vücut ağırlığının kontrolünü sağlar. Dolayısıyla organizmanın strese karşı direncini artırmaya yardımcı olur. Kanser gibi rahatsızlıklar yaşam tarzına bağlı unsurlar içerebilir. Egzersiz ise bu etkenleri iyileştirme yolunda önemli bir destekçidir.
- Stres ve yetersiz beslenme, immün sistemi güçsüz kılabilir. Spor yapmak ise hem depresyonu ortadan kaldırır hem de beslenme rutinini düzene sokar. Bu sayede daha dengeli bir yaşam şekli mümkün olur.
- Güncel araştırmalar, haftada 1-3 saat arası düzenli egzersiz yapmanın, kadınlarda göğüs kanseri riskini %30 azalttığını ortaya koymuştur.
- Bisiklet sürmek, yürüyüşe çıkmak, tenis oynamak ve dans etmek gibi aktiviteler orta düzey sporlar olarak bilinir. Bu tür egzersizleri düzenli olarak yapmak anksiyete semptomlarını azaltır. Böylece bağışıklık sistemi kuvvetlenir.
- Düzenli olarak spor yapmanın yaşlanma karşıtı etkileri de mevcuttur. Telomerler çok kısa duruma geldiği zaman insan vücudundaki hücre bölünmesi durur. Bu da yaşlanma riskinin yanı sıra kanser ve ölüm riskini artırır. Yapılan son araştırmalar, spor yapan insanların telomerlerinden önemli oranda daha az yıpranma olduğunu ortaya koymuştur. Düzenli beslenmeye eşlik eden spor, vücuda dayanıklılık ve denge kazandırır.