- Sağlık
- 3097 görüntülenme
 Protein, vücudumuz için son derece önemli bir kaynak. Tüm canlı hücrelerde bulunur ve yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için de olması gerekir. Bu organik moleküllere daha yakından baktığımızda ise karbon, hidrojen, oksijen ve azot içerdiğini görüyoruz. Bir ya da birden fazla amino asidin bir araya gelmesi ile oluşurlar ve bu sebeple de yapı taşı amino asitlerdir. Protein nedir, kısaca öğrendik ama ne kadar önemli olduğunu anlamamız için bir bilgiye daha yer vermemiz gerek. Proteinler, çocuklar için sağlıklı bir gelişimin mümkün olması için gereklidir. Yetişkinlik dönemlerinde ise hücre yapımı, onarımı ve de vücut fonksiyonlarının sorunsuzca yerine getirilebilmesi için gereklidir. Bu sebeple de protein ağırlıklı beslenme önemli bir konudur. Protein içeren besinler konusuna da özellikle dikkat etmek ve öğünlerimizi buna göre planlamak gerekiyor. Bu sayede, vücudumuzda olası pek çok sağlık problemi de engellenmiş olacaktır. Çocuklarımız ise çok daha sağlıklı bir gelişim gösterecektir. Şimdi protein değeri yüksek besinler tablosu ile devam edelim ve ne yemeli, ne yememeli öğrenelim.
- Yumurta: En sağlıklı türlerden biri olmakla birlikte D vitamini içermesiyle, her gün mutlaka alınması gereken bir besindir. 1 adet 50 gramlık yumurtadan ortalama 6 gr protein alabiliyoruz. Günlük alım ise kişinin vücudu ve ihtiyaçlarına göre planlanmalı ve buna göre de hangi protein kaynağından ne kadar tüketilmesi gerektiği tespit edilmelidir. Genellikle sporcular için durum biraz daha farklı oluyor ve günlük protein ihtiyacı biraz daha yüksek oluyor. Buna göre planlama yapılması, mutlaka bir limitin olması gereklidir. Protein içeren yiyecekler listemize, en çok duyacağımız yiyeceklerden bir diğeri ile devam edelim.
- Yağsız sığır eti: 100 gramından 36 gram kadar fayda elde etmemiz mümkündür. Ayrıca B12 vitamini almamızı da sağlayacaktır. Ancak abartmadan, dengeli bir şekilde tüketilmesi, sağlık açısından önemli bir püf noktadır.
- Balık: 100 gram Somon ya da Tuna gibi balıkların tüketilmesi, 26 gram amino asit yapı taşına sahip faydalı içerik demektir. Üstelik kırmızı ete nazaran çok daha düşük kolesterol içeriğine sahip olması tercih edilmesini sağlar. Buna ek olarak Omega 3 içeriği ise gözden kaçırılmamalı. Mutlaka dönem dönem protein diyeti balık ile zenginleştirilmelidir.
- Süzme Peynir: Süt grubunda yer alan ve protein bakımından zengin yiyeceklerden biridir. Özellikle Kazein içeriyor olması, kasların bunu yavaşça alarak, sağlıklı bir kas gelişimi elde ediyor olması dikkatlerden kaçmamalı. 100 gram tüketildiğinde ise 32 gram Kazein alınabiliyor.
- Yeşil mercimek: Şaşırtıcı şekilde yeşil mercimek de proteinli yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 100 gramında 25 gram kadar içeriğe sahip. Yani kesinlikle belli öğünlerde yeşil mercimeğe de yer ayırmak gerekiyor. Üstelik bu alternatif, hayvansal kaynaklı olmayan alternatifler, baklagiller, kuruyemişler ve benzeri ile de bu içeriğe ulaşılabileceğini gösteriyor.
- Yoğurt: En sağlıklı kaynaklardan biri olmakla birlikte içerdiği probiyotik bakteriler, kalsiyum ve benzeri ile de sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazıdır. Sporcular için de takviye ürünlerin hazırlanması süresinde iyi bir alternatif olabilir.
- İnek Sütü: Daha pek çok alternatif olsa da en önemlilerinden biri olan inek sütünü atlamamız mümkün değil. Son olarak proteinli besinler listemizde inek sütüne yer vermeliyiz. 1 su bardağı yani ortalama 200 ml kadar süt içtiğinizde, 6,7 gram kadar içeriğe ulaşmış oluyorsunuz. Bunu günlük bazda hesaplayıp, özellikle sporcuların tercih ettiği çeşitli takviyeler ile birlikte almak mümkün. Hatta bu şekilde almak hem mantıklı, hem lezzetliâEUR¦
Protein hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.