Protein, vücut fonksiyonlarının işleyişini sürdürebilmesi için son derece önemlidir. Kaslarda, saçlarda, tırnaklarda ve iç organların yapısında yer alır. Vücudun en çok ihtiyaç duyduğu besinlerden biri olduğu için protein eksikliği insan sağlığını ve vücudun işleyiş ritmini ciddi şekilde etkiler.

Protein eksikliği kısıtlayıcı diyetler, emilim bozukluğu sendromları, beslenme bozukluğu ve açlık gibi sebeplerle oluşabilir. Vücut, gerekli amino asitlere ulaşamadığı zaman vücuttaki hücreler sağlığını yitirmeye başlar. Vücudunuz ödem toplamaya mı başladı? En kısa sürede doktoruna danışarak değerlerini ölçtürmeli ve protein eksikliği olup olmadığını tespit etmelisiniz.

Protein Eksikliği Neden Olur?

Vücudun yeterli miktarda proteine erişememesi zararlı sonuçlara yol açar. Böylesi bir durumda protein eksikliği gelişir. Bu sorunun en önemli nedenlerinden biri dengesiz ve kısıtlı beslenmedir. Protein yetersizliği, tüm vücuda tesir edebilen büyük bir problemdir. Bu sorunun uzun vadede devam etmesi hem vücut formunun bozulmasına hem de kas kaybının başlamasına sebep olur.

Protein Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Protein yetersizliği belirtileri şöyledir:

  • Vücutta ödem oluşabilir. Derinin alt kısmında biriken sıvı en çok da bacakları, ayakları ve ayak bileklerini etkiler.
  • Saç, cilt ve tırnak problemleri görülebilir. Saçlar dökülür ve incelir. Tırnakların yapısı bozulur ve cilt rengi kızarık ve lekeli bir görünüme bürünebilir.
  • Kemik dokularını olumsuz etkileyebilir. Çünkü protein, kasların yanı sıra kemikler için de son derece önemlidir. Protein eksikliği, kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabilir.
  • Bağışıklık sistemi güçsüzleşebilir. Bozulan bağışıklık sistemi ise enfeksiyonların şiddetinin artmasına neden olabilir.
  • Aşırı yorgunluk hissi yaratabilir. Kısa bir mesafeyi yürümek bile zorlaşır ve spor yapmak eziyete dönüşür.
  • Hızlı kilo kaybetmeye neden olabilir. Bu kilolar kastan kaybedilmeye başladığı takdirde son derece sağlıksız bir tabloya yol açabilir.

Protein Eksikliğine Karşı Öneriler

Protein eksikliği belirtilerini yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir. Total protein testi sayesinde kan dolaşımında bulunan albümin ve globülin adı verilen proteinler ölçülür. Albümin düşüklüğü metabolizmada gelişebilecek pek çok rahatsızlığın habercisidir.

Total protein düşüklüğü, tedavisi kolay bir sorundur. Fakat ilerlediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden bağışıklık sistemini korumak ve protein yetersizliği konusunda yararlı besinlere yönelmek önem taşır. Bu konuda faydalı protein kaynakları ise şöyle:

  • Günlük beslenme düzenine et, yumurta ve baklagiller gibi yüksek proteinli besinler eklenebilir.
  • Vejetaryenler, vücudun protein gereksinimini karşılamak için bitki bazlı proteinlere başvurabilir.
  • Tavuk, hindi eti, somon, yoğurt, yumurta ve kuru yemişler tüketilebilir.
  • Sporla uğraşanlar protein bakımından zenginleştirilmiş protein takviyeleri kullanabilir.
Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password