- L-Karnitin ve CLA
- 11613 görüntülenme
İnsan vücudu tarafından üretilebilen amino asitlerden biri olan L-Karnitin insan sağlığı üzerinde etkili olan kilit unsurlardan biridir. Kimi durumlarda insan bedeni bu amino asidin yeterli bir miktarını özümseyemeyebilir. Böyle durumlarda karnitin takviyeleri kullanmak önem taşır. Kullanım miktarı kişisel özelliklere göre şekillenir. Karnitin eksikliği yaşayan kişiler, karnitin takviyesini günde 2 ya da 3 kez alabilir. Yağ yakıcı hap, yağ yakıcı kapsül ya da oral bir çözelti olarak tercih edilebilen karnitin takviyesi yağ yakıcı özelliği ile bilinir.
L-Karnitin Nasıl Kullanılır?
Karnitin kullanım şekli kişisel hedeflere göre değişkenlik gösterir. Spor yaşamında sürat ya da kuvvet ihtiyacı olanlar karnitin kullanmayı tercih edebilir. Ayrıca kilo verme ve diğer sağlık etkenleri de kullanım sebepleri arasındaki yerini korumaktadır. Günde iki defa olmak üzere karnitin almak kişinin dayanıklılığını ve gücünü yükseltir. Bu sayede kişi egzersiz yapmak için ihtiyaç duyduğu kuvvete ulaşabilir.
Egzersizden ortalama 40 dakika önce karnitin tüketmek, performansı yükseltme adına önemli etkiler doğuracaktır. Bu yöntem, karnitinin sürat için kullanımını kapsar. Şayet kilo verme hedefi söz konusuysa, yemeğin yanında karnitin tercih edilebilir. Aynı şekilde günde iki kez karbonhidratlar eşliğinde de karnitin tüketilebilir. Bu yöntemler kaslardaki karnitin düzeyini artırmaya ve vücudun yağ yakma sürecini desteklemeye yardımcı olur.
Karnitin Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?
Her besinde olabileceği gibi karnitin kullanımının da belli başlı yan etkileri olabilir. Bu etkilerin herkeste görülmesi söz konusu değildir. Yine de bulantı ya da ishal görülürse dikkat edilmesi gerekir. Mide ekşimesi ve kısma gibi farklı sonuçlar yaratabilir. Yüksek dozda L-Karnitin tüketimi kişinin nefesinin, terinin ve idrarının keskin bir kokuya bürünmesine neden olabilir.
Karnitinin Yararları Nelerdir?
- Karnitin, yağ yakımına yardımcı olur.
- Kas yapmakta güçlük çekenler için etkili bir silahtır.
- Kemik kaybı sürecini yavaşlatır, kemiklerde iyileşme sağlar.
- Böbrek rahatsızlıklarında böbreklerin üretemediği karnitin eksikliğini giderir.
- Karnitin kullanan erkeklerin sperm sayısı artış gösterebilir.
- Tip 2 diyabet ile mücadelede yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan görevi görür.
- Beyin fonksiyonlarının iyileşmesinde yardımcı olur.