- Sağlıklı Atıştırmalıklar
- 35394 görüntülenme
Kan değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, belli anormalliklerin olduğu durumlarda geç kalmadan farkına varılması için çok önemli bir uygulamadır. Kreatinin de yine kandaki miktarı kontrol edilmesi gereken bir maddedir. Öncelikle Kreatinin ne demek bakalım ve ardından kanda yüksek değerde bulunması ne ifade eder, nasıl tedavi edilir, tüm bu sorulara cevap verelim.
Kreatinin Nedir?
Kreatinin, kaslarımızın günlük hareketleri ile birlikte biriken, vücudumuzun doğal atıklarıdır. Vücudumuzda kanda ve idrarda bulunur, ancak vücuttan atılması böbrekler ile olur. Vücudumuzun sorunsuzca çalışması için kanın mümkün olduğunca temiz ve oksijenlenmiş olması gerekmektedir. Kanda Kreatinin seviyesinin yüksek olması ise bir risk oluşturur. Özellikle böbrek rahatsızlıklarını tetikleyici olabilir. Kısaca Kreatinin seviyesi, kanın temizliğini ifade eder ve pek çok rahatsızlık için de bir belirteç olabilir.
Kreatinin Yüksekliği Nedenleri
Kreatinin yüksekliği, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak Kreatinin yüksekliği genellikle böbrek hastalığı ifade eder. Hatta böbreklerimizin ne kadar iyi çalıştığını da Kreatinin seviyesine bakarak anlayabiliriz. Ayrıca Kreatinin yüksekliğinin de birden fazla nedeni olabilir. Kan testi yaparak bu değerin hangi seviyede olduğu anlaşılabilir ve buna göre de hastalık riskleri görülebilir. Kreatinin seviyesini farklı aralıklarda değerlendirebiliyoruz ve her sebep farklı seviyelerde Kreatinini yükseltecektir. Kısa bir liste ile bu değerin neden yükselmiş olabileceğine bakalım şimdi;
- Bazı ilaçlar, takviyeler ya da yiyecekler geçici olarak Kreatinin seviyesinde yüksekliğe sebep olabilir.
- Bazen ise yüksek miktarda protein alınması ve yoğun egzersiz yapılması da bu değerde ani yükselmelere sebep olabilir.
- Enfeksiyon bu aşamada en önemli nedenlerden biridir. Enfeksiyona bağlı olarak dolaşım sistemi zayıflayabilir ve atardamar hastalığı ile dehidrasyon gibi sebeplerle bu değerin yükseldiği görülebilir.
- Son olarak ise Şeker hastalığı, Lupus ve benzeri otoimmün bozukluklar, Goodpasture sendromu, Gut, Rabdomiyoliz ve darbeye bağlı kan kaybı da böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir hatta ilerleyen süreçte böbrek hasarı ve dolayısıyla böbrek yetmezliği oluşabilir.
Kreatinin Kaç Olursa Tehlikelidir?
Kreatinin değerinin yüksek olup olmadığını şu değerlere göre anlıyoruz. Kişilerin yaşlarına, cinsiyetlerine ve benzeri özelliklerine göre farklı aralıklarda Kreatinin seviyeleri olacaktır. Örneğin yetişkin erkeklerde test sonuçları 0,6 ile 1,2 mg/dl olmalıdır. Yetişkin kadınlarda ise bu değer aralığı 0,5 ile 1,1 mg/dl olmalıdır. Bebeklerden söz ediyorsak ise 0,2 mg/dl kreatinin testi sonucu almamız gerekir ve tek böbreğe sahip olan kişiler için de bu değer 1,8 ile 1,9 mg/dl aralığındadır. Eğer bu değerlerin üzerinde yüksek kreatinin seviyelerini görüyorsak, vücudumuzda bir sorun var demektir. Bunun araştırılması gerekir. Bu durumda böbrek işlevlerini kontrol etmek ve sorunun nereden ne sebeple kaynaklandığını bulmak gerekir.
Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl Düşürülür?
Test sonuçlarında düşük Kreatinine ya da yüksek Kreatinine rastlanıyorsa, yapılması gereken bazı uygulamalardan da söz edilebilir. Genellikle yüksek değerler ile karşılaşılmaktadır ve bu yüksek değerleri düşürmek için de protein tüketimi azaltılabilir, diyet lifi tüketimi azaltılabilir, altta yatan nedene bağlı olarak su tüketimi azaltılabilir ya da artırılabilir. Ayrıca Kitosan takviyeleri de bu süreçte tercih edilebilir. Eğer Kreatinin vücutta yüksek seviyelerde seyrediyor ise Kreatinin bazlı takviyelerden uzak durmak gerekmektedir. Bu dikkat edilmesi gereken önemli bir detay Son olarak ise yoğun egzersizleri bu değeri normal seviyelere çekene kadar ertelemeniz gerektiğinden söz edelim. Bu tür noktalara dikkat etmek, sizi daha normal değerlere sahip kılacaktır ve böbreklerin Kreatinini dengede olacaktır. Böbreklerinizin sağlığı için siz de bu değeri dengede tutun ve sık sık gerekli kontrolleri yaptırmayı unutmayın!