- Sağlık
- 638 görüntülenme
Intermitteng Fasting diyeti yağ yakımı, kilo verme ve performans artışı için tercih edilen aralıklı oruç diyetidir. Günün ilk saatlerinde belli bir süre besin almamaya ya da çok az almaya dayalıdır. Geçmişten bugüne zamanla unutulmaya yüz tutsa da, günümüzde en popüler sağlık trendleri arasına girmeyi başarmıştır.
Intermittent Fasting Diyeti Nasıl Yapılır?
Bu diyet sürecine girmeden önce, kişi için ideal bir yöntem olup olmadığını anlamak için bir uzmana danışılmalıdır. Intermittent Fasting diyeti sürecinde kişinin genel sağlık durumu ve kişisel özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ek olarak bağırsak sağlık sorunu ve adrenal yorgunluktan muzdarip olanlar da dikkatli ilerlemelidir.
İntermittent Fasting diyet sisteminde kalorisiz içeceklere yer verilir. Pek çok Intermittent Fasting modeli olsa da en sık tercih edilen üç model şu şekildedir:
1. Belirli aralıklarda beslenme: Gün içinde sadece bir aralıkta beslenilir. Bu sistemde 4, 6 ya da 8 saatlik tokluk periyotları tercih edilir. Kısaca özetlemek gerekirse; 24 saatlik zaman diliminde yaklaşık 16 saat aç kalmak gerekir. Geriye kalan diğer 8 saatte ise beslenme yöntemine dayalıdır.
2. Öğün atlama: Yeni başlayanlar için esnek ve ideal bir modeldir. Ara sıra öğün atlama yöntemine dayalı olan bu seçenekte kişi açlık seviyesine göre hangi öğünlerin atlanacağına karar verebilir. Fakat her öğünde sağlıklı besinler tüketmek önemlidir.
3. Haftada bir 24 saatlik oruç: Bu diyet pratiğinde haftada bir ya da iki gün düzenli bir biçimde oruç tutulur. Tek seferde 24 saatlik zaman süresince beslenmemeyi kapsar. Elbette su, çay ya da diğer kalorisiz içecekler tüketilebilir. Bu yöntem zorlayıcı olabilir ve yorgunluk ile baş ağrısı ile sonuçlanabilir.
Intermittent Fasting Diyetinden Maksimum Verim Almanın 3 Yolu
-
Susuz kalmamak: Diyet sürecinde bol bol su içmeniz bünyenizi zinde tutar ve açlık hissini bastırır. Oruç sürecinde maden suyu, siyah çay ve kalorisiz içecekler de tercih edilebilir.
-
Antrenman yapmak: Tam fayda elde etmek için diyeti düzenli antrenman ile desteklemek gerekir. Oruç sürecinde egzersiz yapıyorsanız kas yıkımını önlemeniz gerekir. Bu aşamada BCAA takviyesi almak vücuda fayda sağlar.
-
Beslenme kontrolü: Bu diyet türü, yemek saatinde her şeyi yiyebileceğiniz anlamına gelmemelidir. Normal yemek miktarınızı küçük bir zaman diliminde tüketirken sağlıklı gıdalar almaya dikkat etmelisiniz. Kalori hedefinize odaklanarak ilerlemeniz önem taşır.
Kimler Intermittent Fasting Uygulamamalıdır?
- Çocuklar (18 yaş altı)
- Çok zayıf olan kişiler
- Yeme bozukluğu olan kişiler
- Hamileler ve emziren kadınlar
- Operasyon sonrası iyileşme sürecinde olanlar