Glutamin, vücudumuzun temelini oluşturan amino asitlerden biridir. Biliyoruz ki amino asitler, proteinlerin yapı taşıdır ve bu durumda Glutamine de bir olmazsa olmaz olarak karşımıza çıkar. Glutamin nedir sorusuna bakacak olursak ise kısaca iki türü olduğundan söz edebiliriz. L glutamin ve D-glutamin olarak adlandırılan iki türden D formu biraz daha geri planda kalırken, L glutamin nedir sorusu daha çok kulağımıza geliyor. Çünkü D formu canlı organizmalar için pek de önem taşımaz. L formu ise vücudumuzda sentezlenen ve de pek çok süreçte devreye giren bir amino asittir. Bu amino asidin vücudumuzdaki döngüsü ise şu şekilde gerçekleşiyor; glutamat yani glutamik asit adı verilen esansiyel olmayan amino asit, nitrojen ile bir etkileşime giriyor ve bu birleşme sonucu ürün olarak glutamin ortaya çıkıyor. Böylece bu konuda sık sık karşımıza çıkabilecek olan glutamik asit nedir sorusuna da açıklık getirmiş olduk. Son olarak bu amino asidin vücutta amonyak temizleyici bir görevi olduğunu da söyleyebiliriz.

Vücudumuzda glutaminin varlığına bakacak olursak, %70 kadarının iskelet kas dokusu içerisinde üretildiğini görürüz. Buradan ise bağırsak, böbrekler ve akyuvarlar gibi noktalara ulaşmaktadır. Eğer vücudumuzda yeterli miktarda olmazsa bir takviye almak şarttır ve bu eksikliğin de pek çok sebebi olabilir. Genellikle hamilelik, yoğun egzersiz, bazı hastalıklar, açlık ya da oruç, hızlı vücut gelişimi ya da yoğun stres gibi durumlar akla gelir.

Glutamin yararlarına gelince, öncelikle BCAA metabolizmasına dÇhil olduğunu söylemeliyiz. Bu da önemli bir işleviâEUR¦ Diğer taraftan da bağırsak duvarı bakımına katkı sağlar, bağışıklık sistemini destekler, glikoz oluşumuna katkı sağlar, su iletimini etkiler ve sinirler arası iletimin çok daha sağlıklı olmasını sağlar. İşlevsel olarak baktığımızda ise en ön plana çıkan böbrekler oluyor. Çünkü böbrekler, temel kullanıcısı durumundadır. Ülser tedavisinde etkinliği olduğu görülen ve yoğun antrenmanların ardından vücut dengesi için ihtiyaç duyulur ve temel bir enerji kaynağı görevi görür. Bu noktada Glutamin içeren besinler belli bir noktaya kadar destek sağlarken, tam bir takviye için çeşitli toz ya da kapsül formlu destek ürünleri kullanılmalıdır. Gıda takviyesi adı ile karşımıza çıkan bu ürünler, doğru miktarlarda doğru türde amino asit alınmasını sağlayacaktır ve bu sayede de bahsettiğimiz tüm olumlu etkileri görmemiz mümkün olacaktır. Gelelim bu tür ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğineâEUR¦

Glutamin kullanımı sırasında dikkat edilecek en önemli nokta günlük dozdur. Belli miktarlarda tüketilmesi gerekir. Bu takviyenin günlük toplam alım miktarı 10 âEUR 15 gr kadar olabilir. Bunu da 2 âEUR" 3 sefer 5 gr olacak şekilde yani birkaç seferde almak en doğrusudur. Bir yetişkin için ortalama olarak bu miktarlar önerilir ve anormal bir durum ve uzman önerisi olmadığı sürece bu miktarların üzerine çıkılmamalıdır. Bu takviyeyi almak için en doğru zamanlar ise sabahları, antrenman sonrası ve de gece yatmadan önce olabilir. Glutamin kullanımı ile ilgili olarak merak edilenlerden biri de herhangi bir yan etkisinin olup olmadığıdır. Bu amino asit doğal bir şekilde insan vücudunda bulunduğundan, üstelik de bir tür amino asit olduğundan herhangi bir yan etki söz konusu olamaz. Ancak ihtiyacın üzerinde alımlarda farklı sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu sebeple doğru miktarlarda alındığından hiçbir yan etki ortaya çıkmayacaktır. Sağlıklı bir şekilde, güvenle glutamin kullanmak istiyorsanız uzman görüşüne önem vermelisiniz. Mümkünse bir doktor ile görüşerek buna göre gıda takviyelerini kullanmalısınız. Bu sayede vücut dengenizi sağlamanız çok daha mümkün olacaktır. Antrenmanlarınızı daha verimli bir şekilde sonlandırmak için bu tür takviyelere ihtiyacınız olacaktır. Daha başarılı sonuçlanan antrenmanlar için Glutamin tozu da mutlaka diyetinizin bir parçası haline gelmelidir.

"
Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password