- Sağlık
- 6082 görüntülenme
Glukozamin Nedir?
Eklemlerimiz, günlük hayatta hareket etmemizi sağlayan önemli yapılardır. Ancak yaşlandıkça veya bazı rahatsızlıklar sonucunda eklemlerde ağrı ve sertlik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda, glukozamin içeren takviyeler sıklıkla tercih edilmektedir.Hani belli bir yaşın üzerindeki yakınlarımız diz ağrısına ne iyi gelir diye soruyorlar ya, işte o sorunun ilk akla gelen ve en etkili cevabı da Glucosamine olacaktır. Peki, glukozamin nedir ve nasıl etki eder? İşte detayları…
Glukozamin, anti-inflamatuar ve anti-aging etkileri olan, birbirine bağlanmış şeker ve protein zincirlerinden yapılmış, özellikle eklem kıkırdağında yer edinmiş, amino şeker olarak da bilinen bir tür bileşiktir. İnflamasyon, bağırsak sağlığı, eklem ve kemik sağlığı, mide ve mesane sağlığı ve kıkırdak dokular sadece ilk akla gelen etki alanlarındandır.
Glukozamin, vücudumuzda doğal olarak bulunan ve eklem kıkırdağının ana bileşenlerinden biridir. Eklemlerin sağlıklı olmasını destekler. Bunun yanında glukozaminin güçlü bir doğal anti-inflamatuar olduğunu söyleyebiliriz. Yani iltihaplanmalara karşı etkili bir bileşendir. Eklem iltihaplarında, yaşa bağlı kemik ve ekrem ağrılarında kullanılabilmektedir. Glucosamine nedir en temel anlamda bu şekilde belirtebiliriz. Glucosamine takviyeleri de genellikle kabuklu deniz hayvanlarından elde edilir ve tablet veya kapsül şeklinde satılmaktadır.
Glukozamin Ne İşe Yarar?
Glukozamin, vücutta doğal olarak bulunan bir bileşiktir ve eklem sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Glukozamin nedir öğrendikten sonra glucosamine ile birlikte sıklıkla karşımıza çıkan kondroitinden de bahsetmekte fayda var. Kondroitin, eklem kıkırdağı ve sinovyal sıvının yapısında bulunan temel bir bileşendir. Eklem kıkırdağı, eklemleri koruyan ve sürtünmeyi azaltan bir doku tabakasıdır. Yaşlanma, yaralanma veya diğer faktörler nedeniyle eklem kıkırdağı zayıfladığında, eklem sağlığına ilişkin sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunlarda veya herhangi bir sorun oluşmadan eklem ve kemik sağlığını korumak amacıyla glukozamin kondroitin ikilisi kullanılmaktadır.
Glukozamin takviyesi, eklem sağlığını destekleyerek ve kıkırdağın sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürmesine yardımcı olarak kemik ve eklem sağlığında etkili olabilir. Glukozamin, eklem kıkırdağının yapısını güçlendirebilirken onarım sürecini de teşvik edebilir. Daha önce belirttiğimiz gibi glukazamin yararları arasında eklem iltihabını azaltıcı etki gösterdiği ve eklem hareketliliğini artırma potansiyeline sahip olduğu biliniyor.Glukozaminin Eklem Sağlığına Etkisi Nasıldır?
Glukozamin, eklem sağlığını korumak için çeşitli mekanizmalara etki eden bir bileşen olarak karşımıza çıkıyor. Birincil olarak, kıkırdak dokusunun yenilenmesine ve onarılmasına yardımcı olmasıyla biliniyor. Kıkırdak ise, eklemler arasında sürtünmeyi azaltan ve darbelere karşı koruyucu bir yastık gibi görev yapar. Glukozamin takviyesi, kıkırdağın daha sağlıklı kalmasına ve hasarın onarılmasına yardımcı olarak eklem hareketliliğini artırabilir.
Ayrıca, glukozaminin eklemlerdeki iltihaplanma sürecini azalttığı düşünülmektedir. Osteoartrit gibi eklem hastalıklarında, eklem yüzeylerinde iltihaplanma ve tahribat meydana gelebilir. İşte bu noktada glukozamin kondroitin msm, meydana gelen inflamatuar süreci baskılayarak ağrıyı ve şişmeyi azaltabilir.
Glukozamin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Glukozamin etkileri ve faydalarını görmek için uzun süreli kullanım gerekebilir. Genellikle 4 ila 12 hafta arasında kullanım önerilmektedir. Eklemlerin sağlığını korumak ve eklem rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletmek için düzenli olarak alınmalıdır. Glukozamin takviyeleri genellikle tablet, kapsül veya sıvı formunda bulunur. Günde bir veya iki kez, yemeklerle birlikte alınması önerilir. Glukozamin takviyesi genellikle eklem sağlığı sorunları yaşayan bireyler için önerilmektedir. Kullanmaya başlamadan önce glukozamin kullananların yorumlarını okuyabilir tavsiyelere göz atabilirsiniz. Ancak, hamilelik, emzirme, diyabet, kan pıhtılaşması sorunu veya alerji gibi özel durumlarınız varsa, glukozamin kullanmadan önce mutlaka doktorunuzun önerilerini dikkate almak önemlidir.
Glukozamin Faydaları
Glukozamin, adeta Osteoartrit ile özdeşleşmiş durumdadır. Yıllar içerisinde vücudumuzun basınç ve sürtünme noktalarında oluşan eklem iltihabı türü olan ve ciddi eklem ağrıları ile yaşamı zorlaştıran bu rahatsızlığı, glukozamin ile kontrol altına almak mümkündür. Diz, kalça ve benzeri noktalarda daha fazla aşınma, daha fazla iltihap oluşumu engelleyebilir ya da azaltabilir.
Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu yani kısaca TMJ rahatsızlığı, eklemler ile ilgili bir bozukluktur. Özellikle genç ve orta yaşlı yetişkinlere hayatı zindan edebilen bu rahatsızlığın belirtilerini hafifletecek öneri ise Glukozamin olabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 12 haftalık bir kullanım ile eklem ağrıları ciddi boyutta azaltılabiliyor. Eklem kıkırdağı ile alakalı olarak oluşan ağrılar da benzer şekilde bir kullanım ile engellenebiliyor.
Kemik ağrıları ise pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Düşük kemik yoğunluğuna sahip olanlar ya da kırık öyküsü olanlar, bu noktada ilk akla gelen kişiler oluyor. Ayrıca bahsettiğimiz üzere Osteoartrite bağlı olarak kemik ağrısı çekenler, düzenli Glukosamin alarak ağrılarını kontrol altında tutabilirler. Romatizma ise pek çok farklı çeşidi ile günümüzün en sık rastlanan hastalıklarından biridir. Üstelik genç yaşlı pek çok kişide bu problem ortaya çıkabiliyor. Bu durumda ağrıları azaltmanın yolu olarak ise Glucosamine akla geliyor.
Son olarak ise Glukozamin kullanımının sindirime olan etkilerinden söz etmeliyiz. Özellikle sindirim işlevini iyileştirmede ve Gastrointestinal sistemin onarılmasını sağlamada bu bileşiğin etkileri görülebilir.
Glukozamin Hangi Besinlerde Bulunur?
Glukozamin, eklem sağlığı için önemli bir besin takviyesi olarak bilinir. Glukozamin içeren bazı doğal besin kaynaklarına göz atalım.
- Deniz Ürünleri: Glukozamin, deniz kabuklu hayvanlarının kabuklarından elde edilen bir bileşiktir. Deniz ürünleri arasında en yüksek glukozamin içeriği, özellikle kabuklu deniz hayvanlarından gelir. Karides, yengeç, midye ve istiridye gibi deniz ürünlerini tüketmek, glucosamine alımını artırmanın bir yoludur.
- Tavuk Eti: Özellikle tavuk kaburgaları, eklem sağlığı için faydalı olan bu bileşiği içerir.
- Balık: Bazı balık türleri de glukozamin içerir. Özellikle somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar, glucosamine açısından zengindir.
- Kabuklu Yemişler: Ceviz, badem, fındık ve fıstık gibi kabuklu yemişler, glukozamin içeriği açısından zengin olan diğer besinlerdir. Ara öğünlerde veya salatalara ekleyerek günlük alımınızı artırabilirsiniz.
- Sebzeler: Glukozamin, bazı sebzelerde de doğal olarak bulunur. Ispanak, brokoli, bezelye ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, glukozamin açısından zengin olan sebzelerdir.Bu sebzeleri günlük beslenme programınıza dahil ederek eklem sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Glukozamin Zararları ve Yan Etkileri Var Mıdır?
Glukozamin nedir anladıktan sonra glukozamin takviyeleri de tüm takviyelerde ve vitamin&sağlık ürünlerinde olduğu gibi içeriği kontrol edilerek güvenilir markalardan tercih edilmelidir. Birçok tedavi sürecinde ve ek olarak takviye olarak çok sık tercih ediliyor olmakla birlikte bazı kişiler için kullanımı uygun olmayabilir. Örneğin glukozamin kullanımı kabuklu deniz hayvanlarına veya iyota alerjisi olanlarda bazı yan etkiler gösterebilir. Bu etkiler arasında, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık ve karın ağrısı yer alabilir. Özellikle hassas bir mideye sahip olan kişilerde bu yan etkiler daha belirgin olabilir. Takviyenin kan şekeri seviyelerini veya insülin direncini artırabileceği için diyabet hastaları veya yüksek kan şekeri seviyesi olan kişilerin de bu takviyelerini dikkatli kullanması önerilir.
Bazı kişiler glukozamin takviyelerine alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kabuklu yemişlerden elde edildiğinden bu ürünlere alerjisi bulunan bireylerde deri döküntüleri, kaşıntı, kurdeşen ve hatta nefes darlığı gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Tüm takviyelerde olduğu gibi glucosamine takviyeleri de hekim önerilerine göre kulanılmalıdır.