- Sağlık
- 1879 görüntülenme
Glisemik indeks, besinlerin içindeki karbonhidrat miktarlarına göre hesaplanır. Hem sporla ilgilenen hem de sedanter kişiler için önemlidir.
Glisemik İndeks Nedir?
Gün içinde karbonhidrat içeren pek çok besin tüketilebilir. Bu besinler hazmedilip kana geçtiği zaman kan şekerini artırma hızı glisemik indeks olarak tanımlanır. Kan şekerinin daha hızlı şekilde yükselmesine yol açan gıdalar, daha yüksek değerler ile ifade edilir. Peki glisemik indeks değerleri nasıl belirlenir? Bir gece boyunca aç kaldıktan sonra yemek yedirilen denekler üzerinde yapılan kan testleri ile tespit edilir. Belirli zaman aralıkları ile alından kandaki glikoz değerleri ölçülür. Glisemik indeks, en öze tanımıyla karbonhidrat içeren gıdaların kan şekerini nasıl yükselttiğini ortaya koyan bir değerdir.
Glisemik indeksi yüksek olan bir besin tüketildiği zaman durum daha da belirginlik kazanır. Bu tüketilen besin hazmedildiği zaman kandaki glikoz seviyesini orta ya da düşük glisemik indeksli bir besine oranla çok daha hızlı yükseltir. Glisemik indeks değeri hesaplanacaksa, o öğünde düşük ya da orta glisemik indeksli gıdalar seçilmesi uygun olur. Yüksek glisemik indeksli bir besin tüketilecekse, onun yanında düşük glisemik indeks değerine sahip bir gıda yemek mümkündür.
Düşük Glisemik İndeksli Gıdalar Nelerdir?
- Barbunya fasulye
- Yağ
- Nişasta barındırmayan tüm meyveler
- Fındık
- Tam tahıllı arpa
- Mercimek
- Tam tahıllı ekmekler
- Kepekli gevrek
- Çavdar ekmeği
- Nişasta içermeyen tüm sebzeler
- Kuru baklagiller
- Et
Glisemik İndeks Değeri ve Diğer Detaylar
Şeker seviyesini düzenlemek, kilo vermek ya da kiloyu muhafaza etmek için porsiyon takibini düzenli kılmak büyük önem taşır. Glisemik indeks değeri denilen şey tüketilen besinlerdeki karbonhidrat çeşidini ortaya koyma noktasında yardımcı olur. Fakat buna rağmen karbonhidrat oranı hakkında geçerli bir veri sunması söz konusu değildir. Besinin glisemik indeks değeri, tek başına ya da başka yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde değişir. Yüksek glisemik indeks değerine sahip bir gıdayı, daha düşük glisemik indeks değerine sahip bir besin ile birlikte tüketmek kan şekerini daha yavaş yükseltmeye yardımcı olur.