Ginkgo biloba bilinen bir diğer adı ile mabet ağacı, yaşayan en eski ağaç türlerinden biridir. Günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan Ginkgo Biloba ağacı Uzak Doğu (Çin, Kore, Japonya) kökenli, yelpaze şeklinde yaprakları olan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır ve neredeyse bin yıl yaşayabilir. 1700âEUR(TM)lü yılların başlarından itibaren Amerika ve AvrupaâEUR(TM)da yetiştirilmeye başlanmıştır. Missouri Botanik Bahçesi, ginkgo bilobanın "150 milyon yıl öncesine kadar dünyada yaşadığı düşünülen bir grup eski bitkinin tek üyesi olduğunu" söylüyor .

Ginkgo Biloba Faydaları Nelerdir?

Ginkgo Biloba popüler bir takviyedir. Ginkgo Biloba ekstratı bitkinin kurutulmuş yeşil yapraklarından toplanarak elde edilir. İçerdiği hidrokarbon ve antioksidanlar nedeniyle yapılan bilimsel çalışmalarda beyin damarları üzerindeki etkisine bağlı olarak yaşa bağlı hafıza zayıflığında ve demans hastalığında kullanımı bütün dünyada yaygınlaşmıştır. Peki Ginkgo Biloba ne işe yarar ? Beyin, gözler, kulaklar ve bacakların daha iyi çalışmasına yardımcı olabilecek kan dolaşımını iyileştirdiği görülmektedir. Alzheimer hastalığını yavaşlatmak ve beyinde düşünme ile ilgili sorunlara neden olabilecek değişikliklere müdahale etmek için bir antioksidan görevi görmektedir. Bilinen diğer faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Hafıza güçlendirici etkisi vardır. Araştırmacılar, ginkgonun bilimsel işlevi geliştirdiğine inanıyor çünkü beyindeki kan dolaşımını teşvik ettiğinden beyni nöronal hasardan korumaktadır. Ayrıca unutkanlığa da iyi gelir.
  • Kaygı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir . Yapılan araştırmalar vücudun stresle başa çıkmasını sağlayan stres hormonları üzerinde faydası olduğunu belirlemiştir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin azalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Hücreleri onarır. Bu şekilde kalp hastalığı, felç, kanser gibi rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.
  • Beyin sağlığına önemli katkılarda bulunan ginkgo biloba konsantrasyonu geliştirdiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.  
  • Göze olan kan akışını arttırarak göz ve görme sağlığını koruduğu ifade edilmektedir. Düzenli ginkgo biloba kullanımı, diyabetik retinopati hastalarındaki renkli görüş yeteneğini arttırmaktadır. Göz tansiyonu tedavisine de önemli katkısı vardır.
  • Ginkgo bilobanı libidoyu arttırıcı etkisi bulunur. Kan damarlarını rahatlatır, genital bölgelere kan akışını hızlandırır ve üreme sağlığı konusunda da faydalıdır.
  • Başağrısı, migren şikayetlerini azaltır.

Ginkgo Biloba Nasıl Kullanılır?

Ginkgo Biloba tablet, sıvı özler veya kapsül şeklinde kullanılır. Taze yapraklarından çay yapılarak da tüketilmektedir. Ginkgo biloba çayı günde iki kez aç veya tok karnına içilebilir. Çalışmalar, yetişkinler için günde 120 ila 240 Mg arasında bölünmüş dozlar önermektedir. Doz aşımına dikkat edilmeli, yan etkilerden kaçınmak için günde 120 mgâEUR(TM)dan fazla olmayan daha düşük bir dozda başlanmalıdır.

Ginkgo Biloba Kullanımı Sonrasında Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

Ginkgo tohumları vücutta enfeksiyonlara neden olan bakteri ve mantarları öldürebilecek maddeler içerir. Tohumlar ayrıca nöbet, bilinç kaybı gibi ciddi yan etkilere neden olabilecek bir toksin içerir. Bu nedenle taze (çiğ) veya kavrulmuş ginkgo tohumlarının yenmemesi gerekmekte. Bunlar zehirli olmakla birlikte ciddi yan etkileri de olabilir. Diğer görülen yan etkiler ise;

  • Mide bulantısı, ishal, kusma,
  • Baş dönmesi
  • Karın ağrısı
  • Huzursuzluk

Çocuklarda doktor kontrolünde alınmalı, hamile ve emziren kadınlar, epilepsi rahatsızlığı olanlar, kan inceltici ilaç kullananların bu bitkiyi kullanması önerilmemektedir. Coumadin, Fluoksetin (Prozac), Efavirenz (Sustiva), Trazodone (Desyrel) bileşimlerini içeren ilaçlar ile birlikte ginkgo biloba kullanılmamalıdır.
 

Kaynak: Webmd, Mayoclinic, Drugs, Medicalnewstoday

Ürün favorilerinize eklendi

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Veya Reset password