- Sağlık
- 3933 görüntülenme
Beynimiz için önemli bir güç kaynağı olan dopamin, vücudumuz için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Neden? Çünkü vücuttan beyne sinyaller iletme görevine sahip olan ve vücudumuzda da doğal olarak bulunan, kimyasal bir maddedir. Dopamin nedir sorusunun cevabı olarak belirtmemiz gereken bilgilerden bir diğeri ise bu kimyasal maddenin kişinin duygusal tepkileri ve hareketlerine olan etkisidir. Olası bir miktarındaki azalma, yani dopamin eksikliği depresyondan Parkinson'a kadar pek çok ciddi soruna yol açabilir. Ayrıca dopamine nedir, öğrenme ve bilgi depolama süreçlerinin merkezine doğrudan etki gösteren bir kimyasal demektir. Buna bağlı olarak da seviyesinin dengede olması, iyi bir hafızaya sahip olmak, kolay öğrenme becerisi kazanmak anlamına gelir. Dopamin hormonu tanımı ise sizi şaşırtmasın, vücuttaki görevleri sebebi ile hormon olarak kabul edilen bu kimyasal, dikkat eksikliği ve odaklanma problemlerinden stres ve heyecana, mutlu olmayı sağlayan etkisinden hareket kabiliyetine olan etkilerine kadar pek çok alanda karşımıza çıkar. Dopamin hormonu nedir onu da öğrendiğimize göre şimdi bu kimyasalın eksikliğinde ortaya çıkacak tabloya hızlı bir göz atalım.
Bahsettiğimiz üzere vücudumuzda bu hormonun miktarındaki azalma başta depresyon ve Parkinson hastalığı gibi problemler ile karşımıza çıkar. Bununla birlikte titreme, denge kaybı, kilo alıp verme, düşük enerjiye sahip olma, yorgunluk ve halsizlik hissi, umutsuzluk ve intihar düşüncesi, halüsinasyon görme ve anksiyete ortaya çıkabilir. Tüm bunlar bu kimyasalın vücudumuzdaki eksikliğine bağlı olarak oluşabilir. Bu durum dopamin seviyesini artırmak için ne yapmalıyız sorusunu akla getirirken, unutmamak gerekiyor ki bu kimyasalın seviyesinin dengede olmaması, yani fazla olması da yine bir problemdir. Dopamin fazlalığı dediğimiz durum ise genellikle beyinde dopamin üretiminin fazla olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Anksiyete gibi durumlara sebep olabilir. Çok sık görülen bir durum olmadığı için üzerinde durmuyoruz, ancak düşük dopamin seviyesine çokça rastlıyoruz. Hatta bununla birlikte akla gelen düşük serotonin nedir hatırlayalım. Düşük serotonin, tıpkı dopamin gibi haz ve keyif almayı engeller, kişinin hareketlerini engeller. Bu sebeple de vücutta miktarı artırılması gereken ya da üretimi desteklenmesi gereken kimyasallardan söz ediyoruz.
Gelelim Dopamin nasıl artırılır konusuna Vücutta dopamin üretimi çeşitli şekillerde teşvik edilebiliyor. Örneğin Tirozin adı verilen amino asit bu hormonun salgılanmasını artırır ve bu amino asit yönünden zengin olan Protein kaynakları tüketmek, bu noktada önemli bir çözüm olabilir. Hatta protein tozu kullanımı da pratik bir seçim olacaktır. Diğer taraftan probiyotik olarak zengin bir beslenme şekli önerilmektedir. Bunun için ruh sağlığına iyi geldiğini de net bir şekilde hissedebildiğimiz yoğurt ve kefir tüketimi doğru bir seçim olacaktır. Düzenli olarak egzersiz yapmak ise biliyoruz ki pek çok sağlık problemine karşı koruyucudur. Ayrıca söz konusu olan bu hormonun seviyesini artıracak önemli bir aktivite olduğu da unutulmamalıdır. Uyku düzeni ise oldukça önemli bir unsur. Çünkü yetersiz uyumak, salgılama sistemini bozabilir ve bu da dopamin eksikliği oluşturabilir.
Bu eksikliği ortadan kaldırmanın pratik yollarından biri ise dopamin takviyesi almaktır. Dopamin ampül şeklinde satılan ürünler, çok daha pratik bir şekilde bu kimyasalı vücudumuza almamızı sağlar ve eksikliğe bağlı olarak yaşadığımız pek çok sorunu da ortadan kaldırır. Elbette ki beslenme düzeni ve yaşam şartlarımızı değiştirmek çok önemlidir ama bu tür takviyeler ile hızlı sonuç almak da mantıklı bir seçim olacaktır. Eğer bu hormonun düşüşüne bağlı olarak siz de bu tür sorunlar yaşıyorsanız, bu kimyasalın seviyesini dengede tutmanız gerektiğini bilmelisiniz.