- Amino Asit
- 500 görüntülenme
Amino asit nedir sorusunun en basit ve en temel cevabı, vücudumuz için son derece önemli olmakla birlikte, protein yapı taşı olmasıdır. Bu fonksiyonu ile vücudumuzda önemli süreçlere dÇhil olur. Başta proteinlerin olmak üzere, hormonların ve nörotransmitterlerin sentezlenmesi süreçlerinde Amino asitler karşımıza çıkar. Aminoasit konusuna biraz daha yakından bakacak olursak amino asitlerin özellikleri yanı sıra çeşitlerine ve ne şekilde vücudumuza alınabileceklerine değinmemiz gerekir.
Amino asit alımı için ilk olarak yapılması gereken proteinli yiyecekler tüketmektir ve bunun yanı sıra kontrollü bir şekilde amino asit almak için de sporcu besinleri ve gıda takviyeleri gibi özel destekler alınabilir. Aminoasit tek tip bir yapı değildir. Peptit bağlı yapıların 20 kadar çeşidi bulunuyor. Ancak bunların sadece bir kısmı vücudumuzda sentezlenebiliyor. Dolayısıyla esansiyel amino asitler adını verdiğimiz, vücudumuzda sentezlenemeyen amino asitleri, besinler aracılıyla dışarıdan almamız gerekiyor. BCAA ise esansiyel amino asitlerin, belli özellikleri ile ön plana çıkan 3 tanesini ifade eder. BCAA ne işe yarar diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Çünkü hem sağlıklı bir bedene sahip olmak isteyenlerin, hem de vücut geliştirme ile ilgilenenlerin sıklıkla duyacağı bir kavramdan söz ediyoruz. BCAA denildiğinde aklımıza gelmesi gereken Lösin, İzolösin ve Valin amino asitleridir. Bu üçü, özellikle kas yapımına olan katkıları ile bilinir. Kas yapım sürecini destekleyen amino asitler olmaları sebebi ile bu içeriğe sahip supplement kullanımı oldukça yaygındır.
- Gelelim temel amino asit kullanımı ve amino asitlerin ne işe yaradığı konusunaâEUR¦ Sistin nedir sorusu ile başlamak ise doğru olacaktır. Sistin, vücudumuzda cilt güzelliği, kolajen üretimi ve detoks etkisi ile dikkat çeker. Dolaylı olarak ise sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi zararlıların oluşturduğu karaciğer hasarını ortadan kaldırmada etkileri vardır. Yani son derece önemli bir takviye olacaktır.
- Glutamin ise göz ardı edemeyeceğimiz esansiyel olmayan amino asitlerden biridir. Beyin gıdası olan Glutamin, bazen vücudumuzda bulunan amino asitlerin toplamının %60âEUR(TM)ına kadar varır. Bu sebeple de pek çok süreçte yer almasına karşın, beyin fonksiyonlarına etkisi, hafızayı kuvvetlendirmesi ve konsantrasyon sağlaması ile bilinir.
- Metiyonin, karaciğerin detoks sürecine katkı sağlayan ve kandaki yağların yakılmasını sağlayan bir amino asittir. Kandaki yağların bir metabolik süreç ile yakılması sonucu ise testosteron seviyesinde artışa sebep olur. Tüm bunlar ise kas geliştirme sürecine katkı sağlar.
- Genel anlamda amino asitlerin vücudumuzdaki işlevi değerlendirildiğinde, karın yağlarını eritmede etkili olduğunu görüyoruz. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların, az kalorili bir diyeti amino asit takviyesi ile desteklemesi, karın yağlarının azaltılmasında oldukça etkilidir.
- Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ise küçük büyük herkes için önemli bir konu. Amino asitlerin bu aşamada sağladığı faydalar ise yine ilk karşımıza çıkanlardan. Bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için aminoasitlerden faydalanabiliriz.
Amino asitler nedir ve ne işe yarar sorularına değinirken göz ardı etmememiz gereken son bir konu daha var. Kreatinin düzeyiâEUR¦ Kreatinin yüksekliği ya da Kreatinin düşüklüğü gibi tanımlar ile karşılaşmışsınızdır. Kreatinin vücudumuzda dengeli bir şekilde bulunması gerekir. Fazlasının atılması oldukça önemliâEUR¦ Eksikliğinin ise takviyeler ile giderilmesi gerekiyor. Çünkü vücudumuzda kas gücünü artırma, kas kütlesini artırma ve kas gelişimini destekleme gibi görevler ediniyor. Proteinlerin yapısı yakından incelendiğinde karşımıza çıkan amino asitleri tanıdık ve ne kadar önemli olduklarını öğrendik. Kişinin ihtiyacına ve antrenman yoğunluğuna göre alım miktarlarını planlayarak bu tür takviyeler tercih edilebilir. Sağlıklı ve güçlü bir vücut için nedir, ne değildir öğrenmeli ve bir uzmandan da destek alarak supplement kullanmalısınız.